top of page

Feit of fabel: Koffie is een vochtafdrijver




Koffie en thee zijn ongetwijfeld populaire dranken die door miljoenen mensen over de hele wereld gedronken worden. Het is echter een een grote fabel dat deze dranken vochtafdrijvend werken en kunnen leiden tot uitdroging. In deze blog gaan we dieper in op dit misverstand en leggen we uit waarom koffie en thee eigenlijk bijdragen aan de algemene vochtinname, indien ze met mate worden gedronken.


Het effect van cafeïne op de nieren:

Vaak wordt gedacht dat de cafeïne in koffie en thee ervoor zorgt dat je meer vocht verliest door een verhoogde urineproductie. Hoewel cafeïne inderdaad een diuretisch effect heeft (wat betekent dat het de nieren stimuleert om meer urine te produceren), heeft dit geen negatieve invloed op de totale vochtbalans van het lichaam. De hoeveelheid vocht die je over een periode van 24 uur uitplast, blijft namelijk hetzelfde. Met andere woorden, de nieren gaan een periode na het drinken van koffie sneller urine aanmaken, maar niet meer.


Vaker plassen bij mensen die weinig cafeïnehoudende dranken drinken:

Het fenomeen van vaker plassen na het drinken van koffie of thee wordt vaak meer opgemerkt bij mensen die normaal gesproken niet veel cafeïnehoudende dranken consumeren. Omdat hun lichaam niet gewend is aan cafeïne, kunnen de nieren sterker reageren en de urineproductie verhogen, wat resulteert in een verhoogde frequentie van plassen. Dit geeft zoals eerder vermeld het gevoel dat er meer vocht wordt verloren, maar in werkelijkheid blijft de totale vochtbalans gelijk.


Koffie en thee als bijdrage aan de vochtinname:

Het is belangrijk om te begrijpen dat koffie en thee bijdragen aan de dagelijkse vochtinname. Het is echter van belang om rekening te houden met de hoeveelheid die je consumeert. Vanwege het cafeïnegehalte wordt aangeraden om niet meer dan 4 kopjes koffie en 7 kopjes thee per dag te drinken. Overmatige cafeïne-inname kan namelijk de opname van voedingsstoffen zoals ijzer en calcium belemmeren of de uitscheiding ervan vergroten.


Het is dus hoog tijd om het misverstand te ontrafelen dat koffie en thee vochtafdrijvend zijn en kunnen leiden tot uitdroging. Hoewel cafeïne in deze dranken de nieren stimuleert en kan leiden tot een verhoogde urineproductie, heeft dit geen negatieve invloed op de totale vochtinname en hydratatiestatus van je lichaam.


Wil je graag verder advies? Twijfel dan zeker niet om eens een kijkje te nemen in ons aanbod, of schrijf je in op de nieuwsbrief!


Commentaires


bottom of page